"Ми повинні самі вірити в те, чому навчаємо наших дітей" Вудро Вільсон

середу, 7 жовтня 2015 р.

Як спонукати дитину до читання

Френсіс Бекон – видатний англійський філософ та історик – якось зазначив, що книжки – це кораблі думки, які мандрують хвилями часу і дбайливо несуть дорогоцінний вантаж від покоління до покоління. Погодьтесь, його красномовна метафора одразу візуально постає в уяві і спокушає вирушити у подорож…сторінками нової книжки. а уявіть, яким захопливим може стати таке «мореплавання» для маленької дитини, яка тільки – но починає відкривати для себе незвідані горизонти непрочитаних книжок.
 Читання, як відомо, є однією з базових умов розвитку дитини, позаяк формує її мовлення. а мовлення – це вже онова мислення, яке невід’ємно пов’язане з уявою. Тож, аби дитина була всебічно розвинутою, кмітливою, вигадливою, вигадливою, треба якомога більше з нею читати. Малеча, звісно, ще не може читати сама, тому їй читають дорослі.
Науковці стверджують, що читання вголос – це найважливіший спосіб спілкування з дитиною. адже коли ви читаєте, ваш голос є чимось більшим, аніж просто голос. Він – це голос самого АВТОРА, його особисте звернення, що лунає до дитини. уявіть лише, яке це диво для неї! То чому б читання вголос не перетворити на приємне й корисне захоплення?!
Дієвим способом спонукати дитину до читання є читання книжок із картинками без слів. принаймні так стверджує американська авторка книжок для батьків,  оглядач дитячої літератури Ріган Макмагон і наводить низку переконливих аргументів на користь читання книжок, у яких історія розповідається лише за допомогою картинок.
По-перше, таке читання виховує в дитини грамотність. дитина тренується розуміти та інтерпретувати візуальні образи. А ще, стежачи за історією, - навчається розуміти структуру розповіді: початок, розвиток дії, кінцівку.
По – друге, за допомогою читання «книжок без слів» дитина вчиться розпізнавати об’єкти, людей, місця, тварин, визначати дії та та розповідати історії, які постають у візуальних підказках.
По-третє, читання книжок- картинок  додає дитині впевненості. дитина пишається собою, коли закінчує «читати» улюблену книжку і розуміє всю історію від початку до кінця без допомоги дорослих. та найбільша користь таких книжок у тому, що вони виховують у дитини любов до читання задля задоволення, вчать захоплюватися ілюстраціями, розвивають логіку та фантазію. Хіба не про це мріють батьки, беручи з полиці в книгарні яскраву дитячу книжку?
«Знання – це сила», стверджував Френсіс Бекон. і наснаги для отримання знань насамперед додають книжки. Як, між іншим, і для збагачення уяви. Лише читаючи книжку, дитина може стати принцесою або крокодилом, вступити у двобій із чудовиськом або полетіти з прибульцями на Марс. Такого відчуття перетворення не дасть аі телевізор, ані сучасний планшет. Доведіть це дитині, і тоді процес читання стане для неї захопливою подорожжю у світ вигадки та неймовірних пригод. Бо навіть вирушаючи разом із малечею у віртуальний міжгалактичний політ на космічному кораблі, усе, що вам знадобиться зі спорядження, - стара добра книжка. Із картинками вона чи без – це вже не має значення.

Поради для батьків, як зацікавити дитину читанням, від Йоанни Ліндбек

  • Читайте дитині вголос, навіть після того, як вона навчиться читати самостійно.
  • Обговорюйте з дитиною прочитане; «Що сподобалося?», «Що було нудним і чому?»
  • Ретельно добирайте книжки для читання з дитиною, і не лише з того, що ви читали в дитинстві. шукайте з-поміж сучасних видавничих новинок, адже вони ближчі сучасним дітям.
  • Читайте самі, адже дитини наслідує дорослих, а надто батьків, а не лише робить те, що ті їй кажуть.
  • Обговорюйте з дитиною, зокрема, й ті книжки, які ви читаєте для себе. розкажіть дитині, як вони на вас впливають, чим захоплюють.
  • Організуйте дитині візит до бібліотеки. нехай вона пізнає, яке воно, королівство книжок, де мешкають книги, книжки, книжечки.
  • Читайте дитині не лише художню літературу: спробуйте будь-що, аби воно було текстом. Скажімо, візьміть кулінарну книгу і приготуйте щось разом із дитиною за одним із прочитаних рецептів.
  • Використовуйте для читання з дитиною книжки різних форматів – паперові, електронні, аудіо книжки.
Джерело газета Дошкілля. ua №18/2015 

Немає коментарів:

Дописати коментар